AMD RX optimalizáció és sgminer finomhangolás – Cryptonote

AMD RX optimalizáció és sgminer finomhangolás – Cryptonote

Mivel mostanában elég sok Cryptonote algoritmusú kriptopénz jelent meg, és a kártyák fogyasztása némileg szerényebb ezen algoritmus alatt néhány hete elkezdtem finomhangolni a kártyáimat, és kutattam, milyen beállításokkal dolgoznak jobban.

Több programot is használtam a tesztelésre, de a legjobbnak a Zawawawa által készített gatelessgate és gatelessgate sharp programok bizonyultak.

Az eredmény az egyik 6 kártyás gépemen:

6db: Sapphire Radeon RX 580 Nitro+ 4GB (Elpida)

A komplett gép falból 720W-ot vesz fel.

Kártyák finomhangolása:

Windows alatt teszteltem finomhangoltam, minden kártyának a BIOS-át külön-külön lementettem. (GPU-Z segítségével)

A lementett biosokat PolarisBiosEditorral módosítottam, első körben csak “one click timing patch”-et alkalmaztam. A módosított BIOS-t más néven elmentettem. A kártyára való visszatöltéshez az atiflash-t használtam.

Újraindítás után visszavettem a kártya gpu órajelét 1275MHz-re, és a core feszültésget 100mV-al csökkentettem AfterBurner-ben.

Elindítottam a háttérben a hwinfo64 nevű programot, hogy nyomon tudjam követni, hogy mennyi memória vezérlő hibát generál a kártya memória órajel emelés közben.

A bányászprogram (gatelessgate sharp) elindítása után 2000MHz-ig, 20MHz-es lépésközzel, afölött pedig 10MHz-es lépésközzel emeltem a memória órajelet egészen addig, amíg meg nem jelent az első memória vezérlő hiba a hwinfo-ban. Ekkor visszább vettem 10MHz-el az órajelet, és feljegyeztem.

Bios editort újra elővettem, majd a memória órajelhez az 1750-es érték helyére be is írtam az előző lépésben megtalált legmagasabb órajel értéket, és nem felejtettem el megnyomni az “apply” gombot (de, elfelejtettem, többször is, de ugye a rest kétszer fárad)

Én személ szerint az órajel / feszültség táblázatot is átírtam, mert az általam használt nitro kártyák egyrészt gyárilag túl magas frekvencián mennek, másrészt 100mV-nál sokkal komolyab alláállítást is jól bírnak (kb 150-200mV-al csökkentettem a feszültségeket és 150-200MHz-el a fekvenciákat is).
!!! Figyelem ezek az értékek minden kártyánál más lehet, ezt neked kell kitapasztalni, ha fagyna a kártya mindenképpen lépj vissza egy lépést !!!

Az így elkészüt BIOS-t egy újabb néven elmentettem és visszatöltöttem a kártyára

 

Bányászprogram finomhangolása:

Hangsúlyozom, hogy a lenti beállításokat gatelessgate-0.1.3-pre6 alatt teszteltem ki, linux alatt (simplemineOS)

Pár hete olvastam a neten, hogy Cryptonote algoritmushoz az idális intenzitás a T x CU x W az ideális érték, ahol
T a 4/szálak száma, tehát ha 1-re állítod a threads értéket, akkor 4, ha 2-re, akkor 2
CU a kátya feldolgozó egységeinek a száma (580 esetében ez 36, 570 esetében 32, stb.)
W a worksize, általában 8

Tehát ELVILEG:
1 szálon 570 esetében: 4 x 32 x 8 = 1024
1 szálon 580 esetében: 4 x 32 x 8 = 1152

Sajnos kiderült, hogy az utóbbi intensity nem annyira jó, konkrétan kevesebb lett a hashrate mint 1024-es intensity-vel.

De 2 szálon már sokkal jobban működött a dolog, így
2 szálon 580 esetében: 2 x 32 x 8 = 576