Összeállt a vízhűtés az Onda alplappal

Összeállt a vízhűtés az Onda alplappal

Néhány hete írtam róla, hogy megérkezett a várvavárt hat kártyás Onda alaplap. Néhány nappal késöbb meg is rendeltem hat darab MSI nVidia 1070 Sea Hawk EK X kártyát is, amelyek gyárilag vízhűtő blokkal érkeznek. Ezek gyakorlatilag Gaming X kártyák, de a hűtésről egy EKWB blokk gondoskodik. A dobozban a GPU-n kívül mindössze egy pár lezáró kupak volt, CD, papír sallang.

A hat darab mindenféle probléma nélkül elfért az alaplapban.
A nehézséget a beüzemelésben három dolog jelentette, egyik az, hogy szerettem volna egy körre kötni a rendszert úgy, hogy valamiféle failsafe megoldásom van, és megfelelő vízszállítást biztosít. Erre azt találtam, ki, hogy két szivattyút kötök a rendszerbe, egyet a kártyák “elé” egyet, pedig “utánuk”.
A második nehézséget az okozta, hogy szerettem volna annyira gyári maradni, amennyire csak lehet, így közvetlen az EKWB-től rendeltem meg a csatlakozókat, szerelvényeket, folyadékokat a rendszerhez.
A harmadik nehézség a lenti képen látható autós hűtő integrálása volt a renszerbe, már kitudja mióta állt a polc tetején, ezer éve vettem az akkori vízhűtésem fejlesztésére, de sosem szereltem be, most jól jött. (Egyrészt mert volt és ezért már nem kellett rohangálnom, másrészt a képen is látható, hogy a hűtőradiátorral együtt van a feltöltő tartály is.) Ennek a beüzemelésében egy barátom segített, másodszorra már nem is csöpögött a rendszer.

Extraként rá kellett jönnöm, hogy nincs megfelelő megatápom ennek a monstrumnak a meghajtásához, de egy másik rigemet ideiglenesen feláldozva egy 1000W-os Enermax táppal sikerült áthidalni ezt a nehézséget is.

Némi kábelezés, dugdosás, vagdosás, furkálás, tömlővel szenvedés és öntögetés után felzúgtak a szivattyúk, feltöltötték a rendszert és kb egy óra alatt légtelenedett is teljesen. Körülbelül összesen 2l folyadék van a rendszerben.

Az eredmény:

22-25°C-os környezeti hőmérséklet mellett a legmelegebb kártya 46-49°C
Még rátaknyoltam 4db 14 cm-es ventillátort is, de erre a megoldásra nem vagyok büszke, nem mutatom meg 😛
Már megvan a 6db Arctic Cooling F12 PWM PST, amit szépen rá fogok szerelni.

Minden kártya 115W power limiten megy a relatíve gyenge táp miatt, így falból a gép felvétele kb 850W, a szivattyúk ebből simán 15-15W, ventik kb további 20W, alaplap nem túl combos, legfeljebb 20-30W lehet.

Equihash algó alatt stabil 2490Sol/s teljesítményt ad. Mivel ez az első nVidia rigem, ezt ítéljétek meg ti, hogy mennyire jó vagy rossz.
És a stabilan alatt azt értem, hogy azóta, kb két hete folyamatosan megy a gép, nulla fagyás, újraindítás or what so ever.